Item image

Vinarija Kopitovic

Contact owner


mne
Na jugu Crne Gore u basenu Skadarskog jezera nalazi se crmnička regija od davnina poznata po uzgoju vinove loze i proizvodnji crnog vina ”VRANAC” vrhunskog kvaliteta i domaće rakije.
Nedaleko od Skadarskog jezera nalazi se selo Donji Brčeli na 300m nadmorske visine. Njegov položaj i infrastruktura je veoma dobra jer je od mora udaljeno 18 km, Cetinja 21km, Podgorice 36 km tako da spaja kontinentalni i primorski pojas.Selo je po mnogo čemu poznato, tu su Balšići podizali svoje zadužbine, u XVIII v.Vladika Danilo je sagradio svoju zimsku rezidenciju Manastir Petrovića, u XV v. Jelena Balšić je podigla Manastir u Donjim Brčelima u okviru kojeg se nalazi crkva Sv.Nikole u kojoj je sahranjen car Šćepan Mali.
Porodica Kopitović se u Donjim Brcelima naselila u XV vijeku i od davnina se bavi uzgojem vinove loze prvenstveno sorte vranac i u nesto manjim kolicinama kratosije. Vinogradi se nalaze na idealnoj nadmorskoj visini, obasjani velikim brojem sunčanih dana koje izlazi iza brda Sojak i plodnoj zemlji. U okviru kuće se nalazi konoba preko trista godina stara koja je služila za proizvodnju i čuvanje vina i rakije. Tradicija se nastavlja uz primjenu neophodnih savremenih tehnoloških metoda koje ne mijenjaju već odavno prepoznatljiv kvalitet crmničkog vina. Vino i rakija se proizvodi u ograničenim količinama, jer se time želi postići dobar kvalitet.
U sklopu porodične kuće napravljena je degustacioni restoran u autenticnom stilu u kojem vam se pruža prilika da probate domaće vino i rakiju kao i domaću tradicionalnu kuhinju.Takođe u programu imamo jednodnevni izlet u koji su uključeni obilazak manastira i crkve kao i (po želji) kupanje na rijeci Opačac. Za sve ljubitelje vina, rakije, domaće kuhinje i seoskog ambijenta ovo je pravi izbor.

Vino, kao božanski dar za sreću i toplu ljubav, za radost i miran život svih dobrih ljudi, je kreacija sunca, zemlje i čovjeka. Na mikrolokalitetu crmničkog vinogorja, podno brda Sojak, u postojbini “vranca” i “kratošije”, nalazi se vinarija Kopitović, porodično nasljeđe, modernizovano i unaprijeđeno, a kvalitet potvrđen mnogobrojnim priznanjima.Iz sopstvenih vinograda proizvedene su različite vrste vina, prepoznatljive po svom vrhunskom kvalitetu, koje čine specifičan miris, ukus i buke Sojak, Šćepan Mali barrique i Poskok.

Sojak:
Vrhunsko crveno vino Sojak iz vjekovima poznate kolijevke vinove loze, Crmnice, na jugu Crne Gore. Proizvedeno od autohtonih sorti Vranac i Kratošija, koje po legendi griju tri sunca, prirodno, od kamena i sa jezera. Vrhunsko vino crvene rubin boje, lagane note koje karakteriše ružin miris. Konzumira se uz tradicionalna domaća jela sa ovog podneblja koziji sir, masline, prženi krap i suva ukljeva.

Šćepan Mali barrique:
Crnogorski vladar Šćepan Mali uspješno je vladao Crnom Gorom od 1767. do 1773. godine. Stolovao je u Donjim Brčelima, Crmnica. Njegova vladavina je veoma značajna za Crnu Goru i u spomen na vladara, naše vino nosi njegovo ime. Sahranjen je u krugu manastira Sv.Nikola, Donji Brčeli. Vrhunsko crveno vino Šćepan Mali barrique je proizvedeno od autohtonih sorti Vranac, Kratošija i Lisica, tamne rubin boje, specifičnog bukea koji proističe od hrastovih barik buradi u kojima vino odležava. Šćepan Mali barrique se konzumira uz divljač, crveno meso i domaće specijalitete, pršutu i domaću kobasicu.

Poskok:
Vrhunsko crveno vino je dobilo ime po reptilu vipera ammodytes, stalno nastanjenog u Crmničkom podneblju i našim vinogradima. Ime ukazuje na specifičan ukus i jačinu vina. Proizvedeno je od autohtonih sorti Vranac, Kratošija i Lisica, uzgajanih na posebno odabranom lokalitetu sa probirnom kasnom berbom, kada se grožđe pretvara u suvicu i daje posebnu crvenu rubin boju i diskretan ukus suvice. Služi se uz divljač, crveno meso i mariniranu ribu, krap i pastrmku. Zbog odabira grožđa i specifičnosti proizvodnje, Poskok se proizvodi u ograničenim količinama.
Povoljni ekološki uslovi, visoko kvalitetne osobine sorte i tradicija spravljanja vina su doprinijeli da ljubitelji vina uživaju u prefinjenim svojstvima ovih proizvoda.
Francuzi bi rekli “Dan bez vina, dan bez sunca.”